Därför ska du alltid förvara nyckelskåpet längre in i huset

817-1

Att hålla reda på nycklar har aldrig varit min starka sida. Många gånger har jag stått och fumlat utanför dörren och letat efter nycklarna. Som tur är har någon varit hemma och kunnat öppna för mig. Därför gav jag ett sorts nyårslöfte förra året att jag skulle förbättra mig. Det är helt tokigt att du inte ska kunna ta hand om något så enkelt som en nyckel.

Det första jag gjorde var att köpa mig ett nyckelskåp. Inte ett litet gulligt skåp med målade rosor på, utan ett rejält med lås. Med tanke på hur duktigt jag är med nycklar så valde jag ett med kodlås. Det måste inte vara en så uppfinningsrik kod, det är trots allt bara ett nyckelskåp. Och det är bara nycklar jag har problem med, inte siffror.

Ta hand om dina nycklar

Nu är det ju inte bara jag som har behov av ett nyckelskåp och bra rutiner för nycklarna. På vissa arbetsplatser hanterar de regelbundet ett flertal nycklar. Det mesta ska låsas in, för att förhindra skador vid ett eventuellt inbrott. Ju färre rum tjuvarna kan ta sig in i, desto bättre. För bilfirmor eller hotell är det ännu viktigare att nycklarna behandlas som de värdesaker de faktiskt är. Butikskassa har marknadens bästa nyckelskåp med kodlås.

Jag tror att det är bra att ha den bästa utrustningen för det mesta. Satsa hellre på kvalitet, det lönar sig i längden. Vare sig det handlar om nyckelskåp, kylskåp eller moderna etikettskrivare. Dels håller det bättre när du skaffar dig god kvalitet. Men du får också bättre valuta för pengarna och slipper bli irriterad när sakerna inte fungerar. Det är en filosofi som har varit passande för mig i flera år och som jag därför fortsätter med.

Starka skåp som håller länge

När jag tittade runt på olika nyckelskåp så fanns det flera intressanta modeller. Själv ville jag bara ha ett enkelt skåp som det gick att låsa. Inget speciellt, bara så att jag kan hålla reda på mina nycklar. Plus att jag inte vill ge tjuvarna en chans att ta precis allt. Genom att låsa skåpet så minskar jag risken för skada.

Det här är något jag praktiserar i hela mitt liv. Jag går inte runt och är rädd för att en meteor ska falla i huvudet på mig. Men jag använder bilbältet, stänger alla fönster och har ett ordentligt lås på källardörren. Små detaljer som gör att jag kan sova bättre på natten.

817-2

Något annat som jag blev informerad om vid köpet av nyckelskåp var vikten av att skruva fast det i väggen. För ibland tar tjuvarna med sig skåpet och öppnar det någon annanstans. Helt klart kan du inte förhindra detta om de har gott om tid för sitt inbrott. Men för det mesta sker allt på några minuter. Ju svårare det är för dem att få det de vill ha desto större chans att de går vidare till grönare beten. Aftonbladet uppmärksammar här hur ett helt nyckelskåp hittades i skogen.

Vem bestämmer var skåpet ska stå?

Förutom att skåpet gärna ska skruvas fast i vägg eller golv så är det en annan detalj som kan göra stor skillnad. De flesta av oss tycker om att lägga ifrån sig nycklar och mynt i hallen. Du tar av dig jacka och skor, tömmer fickorna och sedan kan din fritid börja. Men det rekommenderas att du ska lägga värdefulla saker på andra ställen i huset.

Förvara aldrig ett nyckelskåp direkt i en entre’. Läs mer om varför i denna artikel på Helagotland.se. Det verkar som att tjuvar ofta går fram till en ytterdörr och kontrollerar om den är öppen. Ifall de har tur promenerar de rätt in och stjäl det de vill ha. Även om familjen ligger och sover där inne. Jag tycker det är lite läskigt, så första steget är att låsa alla dörrar och stänga fönstren.

Vad tjuvarna ofta gör är att de bara tar bilnycklarna eller hela knippan som ligger där i hallen. Sedan är det snabbt gjort att stjäla bilen eller annat som du har inlåst runt om på egendomen. Genom att sätta nyckelskåpet längre in i huset tar du ifrån dem denna möjlighet. Ett ordentligt lås, gärna med kod, gör det ännu svårare för de kriminella.

Hålla reda på alla nycklar

Det är inte roligt att bli bestulen på dina ägodelar. Egentligen spelar det ingen roll om de är värdefulla eller inte, ingenting blir sig likt efteråt. Därför tror jag på att planera för det värsta men hoppas på det bästa. Jag har tagit ett steg i rätt riktning genom att investera i ett bra nyckelskåp. Om någon lyckas stjäla från mig ska det i alla fall inte bero på att jag är slarvig.

Dagens nycklar är som små datorer. Med en bilnyckel kan du göra det mesta, och de är också kodade. Jag läste en artikel om hur tjuvarna inte ens behöver komma in i hemmet, de hackar sig bara in och tar koden. För att skydda dina bilnycklar ska du därför ha dem i en plåtburk. Något som hindrar de elektroniska vågorna från att komma i närheten av dina nycklar. Jag valde ett nyckelskåp som fungerar som en sorts brandvägg. Allt för att göra livet surt för tjuvarna. Det kostar inte så mycket att ta hand om dina nycklar. Du kan skapa goda rutiner som gör det lättare för dig själv att hålla ordning på dem och som försvårar för tjuvar.